lördag 9 juli 2011

Ett gult band runt den gamla eken


Ibland bara måste jag lyssna på sånna här gamla härliga låtar=)
Den här låten är ju en solskens historia. Han sjunger att han ska komma ut ur fängelset och har skickat ett brev till den han älskar och bett henne knyta ett gult band runt den gamla eken om hon fortfarende älskar honom, efter hans tre år i fängelse. Åh när han väl kommer dit, har hon knutit hundra gula band runt eken. Underbart, kärleken övervinner allt, eller!?

Så tänker jag hur det är i samhället idag. Hur människor stelnar till av fasa och blir som helt ombytta, om det visar sig att någon de pratat med, har suttit i fängelse. En tidigare vänskaplig blick, kan nu betrakta omvärlden med avsky.

Åh jag tänker att vissa av de människor som sitter i fängelse, verkligen ångrar sig och vill förändras. Att de förändras, vill börja om på nytt när de kommer ut. Men så möts de av fördomar och skitsnack. De får inte en chans att göra rätt för sig. De står där oförstående och utefrusna, de som hade tänkt börja leva igen nu när de faktiskt avtjänat sitt straff. Den ort de fortfarande levde i och kanske älskade har vänt dom ryggen för att dom hamnade i trubbel och felade. Är det inte mänskligt att fela? Kan inte människor förändras?

Har vi tänkt på att många blir återfallsförbrytare just för att dom inte får chansen till förändring, för att folk redan har bestämt sig för att dom kommer att vara rötägg tills dom dör? Vad händer, när de som kommer ut kanske har förlorat vänner och familj och bara möts av hat? Jo många av dom, gör det dom känner till, tar upp kontakten med sina gamla förbrytar vänner och vips så är dom tillbaka där dom började!

Jag kan förstå att man kan ha svårt att förlåta vissa brott, endel vill man ju själv bara sätta ett skott i pannan på. Åh alla som sitter i fängelse är långt ifrån ångerstfulla och vissa går tillbaka direkt. Men bland alla dom där ute, som faktiskt bara råkade fela, som har ångrat sitt brott hundra gånger om och verkligen vill få en nystart, får dom verkligen den chans dom förtjänar?

Det är ett svårt ämne, hur grova brott man faktiskt kan tänka sig att förlåta och inte men vi borde försöka bli bättre på att ta hand om de våra egna. Försöka vara mindre fördomsfulla och ge människor en chans. Sänka garden lite. Inte är man automatiskt ett rötägg och ett monster för att man har hamnat i finkan.

Fler gula band runt de gamla ekarna helt enkelt;)Johnsson, over and out;)

Inga kommentarer: